Handleiding EGA playing handicap tabellen

Wanneer op de A-serie met de traditionele bal wordt gespeeld, wordt deze serie Schinkelshoek genoemd. Op de serie Schinkelshoek kan een qualifying kaart met de traditionele bal worden gelopen. Om vast te kunnen stellen hoeveel slagen een speler mee krijgt op serie Schinkelshoek, heeft de NGF EGA Playing handicap tabellen vastgesteld. 

Er is een tabel wanneer 9 holes voor de 1e keer wordt gespeeld en er is een tabel wanneer de Schinkelshoek baan voor de 2e keer keer wordt gespeeld. Wanneer de serie voor de 2e keer wordt gespeeld, geldt een andere afslagplaats. Ook is er een tabel wanneer de Schinkelshoek baan 2 keer wordt gespeeld, zodat men in totaal 18 holes speelt. Wanneer 9 holes wordt gespeeld, is de serie Schinkelshoek een PAR 28 baan. In het geval dat 18 holes wordt gespeeld een PAR 56 baan. De afslagplaatsen op de serie Schinkelshoek zijn allemaal geel/rood, echter de afstanden van de holes zijn zowel vanaf rood als geel gelijk.

Om vast te stellen hoeveel slagen een speler mee krijgt, volgen 2 voorbeelden.

Voorbeeld 1: Een heren golfer met EGA handicap 42 boekt een starttijd voor 9-holes Schinkelshoek: Stap 1: de heren golfer kijkt in de gele tabel van 9-holes; Stap 2: de speler zoekt in de gele kolom EGA HANDICAP, welke gele EGA PL HCP bij zijn EGA handicap 42 hoort;

Stap 3: de speler leest in de EGA PLAYING HANDICAP TABEL dat bij zijn EGA handicap 42 een EGA PL HCP 11 hoort. Dat wil zeggen dat de speler 28 + 11 = 39 slagen over 9 holes mag doen, om op zijn eigen niveau te presteren. Hij behaalt dan namelijk 18 Stablefordpunten.

Voorbeeld 2: Een dames golfer met EGA handicap 25,1 boekt een starttijd voor 9 holes Schinkelshoek: Stap 1: een dames golfer kijkt in de rode tabel van 9-holes; Stap 2: de speelster zoekt in de rode kolom EGA HANDICAP, welke rode EGA PL HCP bij haar EGA handicap 25,1 hoort;

Stap 3: de speelster leest in de EGA PLAYING HANDICAP TABEL dat bij haar EGA handicap 25,1 een EGA PL HCP 8 hoort. Dat wil zeggen dat de speelster 28 + 8 = 36 slagen over 9 holes mag doen, om op haar eigen niveau te presteren. Zij behaalt dan namelijk 18 Stablefordpunten.

Bovenstaande uitleg is ook kort onderaan de EGA PLAYING HANDICAP TABEL terug te vinden.

Hoe de extra slagen in beide voorbeelden over de diverse holes verdeeld worden, is afhankelijk van de stroke index van de diverse holes.